Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Кіровоградські театрали на бобринеччині

Дата: 21.06.2016 10:52
Кількість переглядів: 1096

Фото без опису

18 червня український академічний музично-драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького вразив бобринецьких глядачів мюзиклом у двох діях «Циганка Аза»  за твором Михайла Старицького у режисурі Євгена Курмана.

 Привабливий циган Василь (грає заслужений артист України Олександр Ярошенко) закохується у сільську дівчину Галю (Олена Урванцова) і, незважаючи на прокльони циган рідного табору, забирає її з самого сватання й присягає їй у вірності. За непокору хворому батькові, який силою намагається видати єдину доньку за молодого панича, Галі зрікаються всі рідні. Тож світ двох покинутих на самих себе закоханих стає не таким, яким був у мріях: молода господиня прагне сімейного благополуччя й домашнього затишку, вільний циган так і не стає добрим господарем і мріє про безтурботне таборове життя. Навіть очікування первістка не прикрашає злидні Галі й Василя. І саме в той момент, коли в родині має з'явитись щастя, до села повертаються цигани, серед яких і зваблива Аза (Олеся Бушмакіна), до якої Василь небайдужий. Усі пристрасті розгортаються саме на території табору. Василь мічеться між двома жінками, не знаючи кого обрати: Галю, якій присягав, чи темпераменту і пристрасну Азу. Коли вибір змушує робити одна з жінок, Василь береться за ножа і вдається до вбивства.

 За словами режисера Євгена Курмана, сюжет драматичного твору Старицького фактично збережений. Інтерпретували долю Галі, яка у кіровоградській постановці народжує доньку. Ймовірно, таким чином режисери залишають сюжет недосказаним і змушують задуматись про те чи повертається Василь до власної дитини.

Абсолютною авторською ідеєю в кіровоградській "Циганці Азі" є музичний супровід і костюми. Музику писав спеціально для вистави заслужений діяч мистецтв України Євген Кулаков. Ноти світових рок-хітів, присутність електрогітари, ехо голосів, що додає дії кривавості, гра світла, спецефекти - усе це створює ефект голівудського кінематографу. Зрештою, режисери давно відійшли від реалістичної і традиційної манери у постановках, віддавши перевагу мюзиклам.

Оригінальність костюмів помітна саме у вбранні циган, які просто таки збурхують море емоцій і рухів на сцені. Ромале в уявленні художника з костюмів Наталі Ридванецької дещо українізовані: білі сорочки, покроєні за принципом української сорочки, квітасті світлі і червоні спідниці з широкими поясами, пастельних кольорів штани у чоловіків, які теж на перший погляд нагадують шаровари. Втім пристрасні танці, циганська мова, яка використовувалась не тільки в піснях, а й у діалогах, змушує відкинути усі сумніви щодо автентичності вольного народу на сцені. До того ж, обираючи саме такий образ, постановники хотіли відійти від стереотипного і давно впізнаваного вигляду циган.

На початку вистави заступник міського голови з соціально-гуманітарних питань

Кривошея Л.П.  гостинно вручила коровай на вишитому  рушникові, передала слова подяки від міського голови  Сніжка В.В. за візит на Бобринеччину директору Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного  театру ім. М. Кропивницького, заслуженому діячу мистецтв України Єфімову Володимиру Володимировичу.

Виставу на благодійних засадах організувала «Аграрна партія України». В кінці вистави депутат районної ради Крутько Ю.М. вручив квіти акторам,  а зібрані кошти за квитки на сцені були передані сім’ям, діти яких потребують лікування.

«Циганка Аза» залишила неймовірне враження у кожного, хто відвідав це театральне дійство, тож сподіваємося, що Кіровоградський академічний обласний український музично драматичний театр ім. М. Кропивницького ще не раз завітає до нашого міста та продемонструє нам іншу виставу зі свого художнього репертуару.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь